Enkelt vaccin kan erbjuda skydd mot förkylning

En stor anledning till varför det är så svårt att hitta ett botemedel mot förkylning är att det finns så många varianter av förkylningsvirus. Men nu har forskare hittat ett vaccin som är förvånansvärt enkelt att tillverka.


Vaccinet som testats på möss och makaker (en sorts apa) är en blandning av dussintals olika rhinovirus – de virus som oftast orsakar vanliga förkylningar.

När vaccin undersöktes i försöksdjur fann forskare från Emory University att det stimulerade antikroppssvar mot alla typer av rhinovirus i vaccinet. Läkemedlet kunde därför effektivt slå ut alla virushot med en enda träff.

– Det är förvånande att ingen tidigare försökt med en sådan här enkel lösning de senaste 50 åren, säger Martin Moore, en medlem i forskarteamet och fortsätter:

– Vi tog bara 50 typer av rhinovirus och blandade dem med vårt vaccin.

Det är inte ett botemedel mot vanlig förkylning ännu, men det finns tecken som tyder på att immunförsvaret är redo att försvara sig mot flera olika virus – åtminstone i djur.

Studier på människor är planerade

Fastän forskarna har haft viss framgång med vaccin mot enskilda rhinovirus förr, kvarstår de faktum att de finns så många av dem, mer än 100 stycken, med särskilda drag.

Kvinna snyter sig.

25 olika rhinovirus användes på möss och 50 på makaker, och i varje försök producerade djuren antikroppar som var riktade sig mot varje specifik virustyp.

Moore och hans kollegor planerar nu för att testa vaccinet i människor med förhoppning att se samma immunsvar. Ett resultat som kan ge oss en mindre ursäkt att ta stanna hemma från jobbet.