✕ Stäng

Vad är förkylning?

Förkylning är den vanligaste infektionssjukdomen, nästan alltid orsakad av virus. Varje år drabbas vuxna ungefär en till två gånger per år och barn drabbas dubbelt så ofta men går över på omkring en vecka.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 10 september 2018

Symptom på förkylning

Förkylningsvirus angriper slemhinnorna i näsan och i svalget, bihålorna och öronen. De vanliga symptomen som gör sig märkta är tecken på att immunförsvaret kämpar emot viruset.

Symptomen vid förkylning är trötthet, halsont, huvudvärk, rinnsnuva, hosta, lockkänsla för öronen, tryckkänsla över bihålor och ibland måttlig feber.

Snoret är oftast rinnigt från början och blir sedan tjockare och trögare. Då kan man få problem med täppt näsa. Hostan kan vara torr och irriterande (rethosta) eller våtare slemhosta. Du kan hosta upp slem men det är inget farligt.

Ibland ger ögonen också symptom vid förkylning, till exempel att ögonen blir rinniga eller röda.

Förkylning eller influensa?

Förkylning och influensa är inte samma sak, men är snarlika då de orsakas av virus som i sin tur attackerar de övre luftvägarna. De har därför väldigt lika symptom.

En influensa är dock mer långvarig än en förkylning. Du känner också igen influensan genom att du då får feber, värk i leder och muskler och därmed blir sängliggande. Dessutom kommer influensan oftast ganska plötsligt medan förkylningssymptom bygger upp långsammare över tid.

Influensa kan leda till sjukdomar som kan vara direkt farligt för äldre människor och små barn. Läs mer om influensa här.

Förkylning kan leda till bakterieangrepp

Under förkylningen kan kroppens motståndskraft vara försvagad och bakterier kan lättare angripa. Därför är det ganska vanligt med följdsjukdomar som bihåleinflammation, öroninflammation, lunginflammation eller krupp. I dessa fall kan du behöva äta antibiotika.

Krupp är speciellt en sjukdom som drabbar småbarn.

Vilka drabbas oftast av förkylning?

En del blir lättare förkylda än andra. En del blir i princip aldrig förkylda medan andra blir det flera gånger per år.

Barn drabbas oftare än vuxna. Kvinnor drabbas oftare än män och småbarnsföräldrar oftare än andra människor.

De personer som lider av astma eller andra lungsjukdomar kan få förkylningar som håller i sig längre än vanligt.

Smittas både via luft och kontakt

Det finns hundratals varianter av de virus som kan orsaka förkylning. Dessa virus smittar väldigt lätt, speciellt de första dagarna under förkylningen. De smittar både via luften (nysning och hosta) och via kontakt (exempelvis händerna).

Därför är det viktigt att man nyser och hostar i armvecket för att förhindra den luftburna smittan. Det är också viktigt att ha en god handhygien för att förebygga kontaktsmitta. Förkylning smittar också lättare inomhus än utomhus eftersom smittoämnet skingras mycket snabbare i fria luften. Det är en förklaring varför det är vanligare att bli förkyld under vinterhalvåret, då vi spenderar mer tid inomhus.

Det är oklart om kallt väder faktiskt ökar risken att bli förkyld. En förklaring kan vara att kyla dämpar immunförsvaret och du blir mer känslig för virus. Men en annan förklaring är att virus sprider sig lättare, eller hänger kvar längre i luft som är torr och kall.

Efter att du varit förkyld har kroppen byggt upp ett visst skydd mot att bli sjuk igen av samma virusvariant. Men eftersom det finns så många varianter kan du bli smittad av en annan och bli förkyld på nytt.

Om ett barn är förkylt ska det vara hemma från förskolan så att de inte smittar andra.

Inkubationstid

Inkubationstiden är ett till fem dygn. Det betyder att det tar mellan en till fem dagar att bli sjuk efter att du kommit i kontakt med viruset.

Lindra förkylningen

Antibiotika hjälper inte mot förkylning eftersom den är orsakad av virus. Istället kan du försöka lindra symptomen genom smärtstillande och febernedsättande mediciner, hostmedicin och nässpray. Det är också bra att dricka mycket vätska.

Du ska inte heller träna under förkylningen. Du behöver inte vara sängliggande, så länge du inte har feber, men du ska inte sysselsätta dig med något pulshöjande. Läs mer om träning i samband med förkylning här och mer om hur du lindrar en förkylning här.

 

Linda Nestor
Redaktör
Publicerad 7 oktober 2012, senast uppdaterad 10 september 2018
Källor:  1177, Vårdguiden

Senaste Nytt