✕ Stäng

Vad är förkylning?

Förkylning är den vanligaste infektionssjukdomen. Varje år drabbas vuxna ungefär en till två gånger per år och barn drabbas dubbelt så ofta. Förkylning är nästan alltid orsakad av virus och går oftast över på en vecka.

förkylning

Feber är ett vanligt symptom på förkylning.

Symptom på förkylning

Viruset angriper slemhinnorna i näsan och i svalget, bihålorna och öronen.

Symptomen kan vara trötthet, halsont, huvudvärk, rinnsnuva, hosta, lockkänsla för öronen, tryckkänsla över bihålor och ibland måttlig feber.

Förkylning eller influensa?

Förkylning och influensa är inte samma sak, trots att de är väldigt snarlika då de orsakas av virus som i sin tur orsakar luftvägssjukdomar. De har också väldigt lika symptom.

En influensa är dock mer långlivad än en förkylning. Du känner också igen influensan genom att du då får feber, värk i leder och muskler och därmed blir sängliggande.

Influensa kan leda till sjukdomar som kan vara direkt farligt mot äldre människor och små barn. Läs mer om influensa här.

Förkylning kan leda till bakterieangrepp

Under förkylningen kan kroppens motståndskraft vara försvagad och bakterier kan lättare angripa. Därför är det ganska vanligt med följdsjukdomar som bihåleinflammation, öroninflammation, lunginflammation eller krupp. I dessa fall kan du behöva äta antibiotika.

Krupp är speciellt en sjukdom som drabbar småbarn.

Vilka drabbas oftast av förkylning?

En del blir lättare förkylda än andra. En del blir i princip aldrig förkylda medan andra blir det flera gånger per år.

Barn drabbas oftare än vuxna. Kvinnor drabbas oftare än män och småbarnsföräldrar oftare än andra människor.

De personer som lider av astma eller andra lungsjukdomar kan få förkylningar som håller i sig väldigt länge.

Smittas både via luft och kontakt

Det finns hundratals virus som kan orsaka förkylning. Dessa virus smittas väldigt lätt, speciellt de första dagarna under förkylningen. De smittas både via luften (nysning och hosta) och via kontakt (exempelvis händerna).

Därför är det viktigt att man nyser och hostar i armvecket för att förhindra den luftburna smittan. Det är också viktigt att ha en god handhygien för att förebygga kontaktsmitta. Förkylning smittar också lättare inomhus än utomhus eftersom smittoämnet skingras mycket snabbare i fria luften.

Om ett barn är förkylt ska det vara hemma från förskolan så att de inte smittar andra.

Inkubationstid

Inkubationstiden är ett till fem dygn.

Lindra förkylningen

Antibiotika hjälper inte mot förkylning eftersom den är orsakad av virus. Istället kan du försöka lindra symptomen genom smärtstillande och febernedsättande mediciner, hostmedicin och nässpray. Det är också bra att dricka mycket vätska.

Du ska inte heller träna under förkylningen. Du behöver inte vara sängliggande, så länge du inte har feber, men du ska inte sysselsätta dig med något pulshöjande. Läs mer om träning i samband med förkylning här.

 

Senaste Nytt