✕ Stäng

Höstblåsor

Höstblåsor ger blåsor framförallt runt munnen men kan också dyka upp under fötter, händer och på rumpan. Höstblåsor förväxlas ibland med vattkoppor. Till skillnad från vattkoppor kan man i sällsynta fall drabbas av höstblåsor flera gånger i livet men oftast är sjukdomen lindrigare andra gången.

Höstblåsor under fötterna. Foto: Ngufra, Wikimedia

Höstblåsor under fötterna. Foto: Ngufra, Wikimedia

Symptom på höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som ger blåsor i munnen. Ibland får man också blåsor på händer och fötter, därför kallas infektionen även för hand-, fot- och munsjukan. Benämningen ”höstblåsor” kommer från att infektionen är vanligare på sensommar och höst.

Andra vanliga symptom är feber runt 38-39 grader. Blåsorna kan även dyka upp på rumpan. Om blåsorna går sönder kan de bli till små sår. Blåsorna kan också klia.

Hos en del barn kan naglarna trilla av eller förändras efter att virusinfektionen gått över.

Höstblåsor eller vattkoppor?

Eftersom höstblåsor oftast drabbar barn under 10 år samt kan likna blåsor vid vattkoppor är det lätt för föräldrar att ta fel på de två infektionerna. För att vara säker på att det är vattkoppor kan man alltid titta i hårbotten efter blåsor. Finns det blåsor i hårbotten så är det vattkoppor.

Så smittar höstblåsor

Höstblåsor är smittsamt. Virusinfektionen sprids precis som en förkylning – vid närkontakt, men framfört allt via händer. Smittan kan också föras vidare via avföring, exempelvis vid blöjbyte.

Så länge är du smittsam

Inkubationstiden för höstblåsor, tiden mellan att du blir smittad och symptom bryter ut, är tre till sju dagar. De första dagarna som du är sjuk är du mest smittsam.

Kan komma i utbrott

Höstblåsor sprids oftast på förskolor och skolor. Med några års mellanrum, på sensommaren/hösten, brukar stora utbrott av höstblåsor ske på dessa platser. Barn kan gå tillbaka till förskola/skola efter höstblåsor när de känner att de orkar.

Behandling och lindring

Det finns ingen behandling mot höstblåsor. Infektionen går över av sig själv.

O du eller ditt barn har svårt att äta eller dricka på grund av att blåsorna gör ont i munnen så kan receptfria smärtstillande tabletter hjälpa. Det viktigaste är att barnet får i sig vätska då barn är väldigt känsliga för vätskebrist.

Kall dryck, kräm och glass brukar göra minst ont att dricka och äta. Undvik sura eller salta saker.

Söka vård?

För höstblåsor behöver du inte söka vård. Men om ditt barn får väldigt hög feber ska du söka vård för att utesluta andra sjukdomar och tillstånd.

Vaccin

Det finns inget vaccin mot höstblåsor.

Kan vuxna få höstblåsor?

Vuxna kan också drabbas av höstblåsor, även om det är vanligast hos barn under 10 år. När vuxna får höstblåsor brukar de få symptom som halsont och bara några få blåsor i munnen men kan även få dem på händer och fötter som barn. Även hos vuxna kan höstblåsor leda till att man tappar naglarna när infektionen gått över. Alternativt kan naglarna förändras och få en annan färg.

Immun

Om du någon gång har haft höstblåsor så brukar du inte få det igen. Skulle du få infektionen igen så brukar den dock bli lindrigare.

Senaste Nytt