✕ Stäng

Höstblåsor

Höstblåsor ger blåsor runt i munnen. Men kan också dyka upp under fötter, händer och på rumpan. Därför kan höstblåsor ibland förväxlas med vattkoppor.

Höstblåsor under fötterna. Foto: Ngufra, Wikimedia

Höstblåsor under fötterna. Foto: Ngufra, Wikimedia

Symptom på höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som ger blåsor i munnen. Ibland får man också blåsor på händer och fötter, (därför kallas infektionen för hand- fot- och munsjukan). Men även på rumpan kan blåsorna dyka upp.

Om blåsorna går sönder kan de bli till små sår. Det är också vanligt med feber runt 38-39 grader.

Hos en del barn kan vissa naglarna trilla av eller förändras efter att virusinfektionen gått över.

Höstblåsor eller vattkoppor?

Vattkoppor kan likna blåsor vid hand-fot- och munsjukan. För att vara säker på att det är vattkoppor kan man alltid titta i hårbotten efter blåsor. Finns det blåsor i hårbotten så är det vattkoppor.

Kan vuxna få höstblåsor?

Vuxna kan också drabbas av höstblåsor, även om det är vanligast hos barn under 10 år. När vuxna får höstblåsor brukar de få symptom så som halsont och bara några få blåsor i munnen.

Så smittar höstblåsor

Höstblåsor är väldigt smittsamt. Virusinfektionen sprids precis som en förkylning – närkontakt, men framfört allt via händer. Smittan kan också föras vidare vid avföring, exempelvis vid blöjbyte.

Kan komma i utbrott

Höstblåsor sprids oftast på förskolor och skolor. Med några års mellanrum, på sensommaren/hösten, brukar stora utbrott av höstblåsor ske på dessa platser.

Inkubationstid

Det tar ungefär tre till sju dagar från det att du har blivit smittad till dess att symptomen bryter ut.

Så smittar du

De första dagarna som sjuk smittar man mest. Barnet kan gå tillbaka till förskolan/skolan när det känner att det orkar det.

Behandling och lindring

Det finns ingen behandling mot höstblåsor. Infektionen går över av sig själv.

Men om du eller ditt barn har svårt att äta eller dricka på grund av att blåsorna gör ont i munnen så kan receptfri smärtstillande tabletter hjälpa. Det viktigaste är att barnet får i sig vätska då barn är väldigt känsliga för vätskebrist.

Kall dryck, kräm och glass brukar göra minst ont att dricka och äta. Undvik sura eller salta saker.

Söka vård?

För höstblåsor behöver du inte söka vård. Men om ditt barn får väldigt hög feber ska du söka vård för att utesluta andra sjukdomar och tillstånd.

Vaccin

Det finns inget vaccin mot höstblåsor.

Immun

Om du någon gång har haft höstblåsor så brukar du inte få det igen. Skulle du få infektionen igen så blir den dock mycket lindrigare.

Senaste Nytt