Träna efter förkylning

När kan man börja träna igen? Läkaren Athena Adeli ger dig svaret.


Det är känt hos många att träning inte rekommenderas vid infektioner, såsom en kraftigare förkylning eller dylikt. Dock är det ofta svårt att avgöra var gränsen går och när man är tillräckligt frisk för att träna.

Den största komplikationen som brukar vara omtalad är hjärtmuskelinflammation som kan orsakas av träning med infektion i kroppen, särskilt infektioner som orsakar halsont. Även om risken är liten så orsakas sjukdomen av vanliga virus som kan ge medelmåtta förkylningar med snuva och halsont, och risken är olika från person till person. Det är ovanligt att drabbas, det är svårt att veta vilket kategori man tillhör.

Generellt kan man säga att man ej bör träna särskilt i början av en förkylning och absolut inte med feber, generell värk i kroppen eller halsont.

Om man varit förkyld men har kvar exempelvis en torrhosta kan man eventuellt börja träna, men man bör lyssna på kroppen noggrant. Bäst är att börja med träning som ej höjer pulsen avsevärt, såsom teknikpass eller lättare styrketräning och spara pulshöjande aktiviteter först när man mår helt bra. Man kan monitorera sitt mående till viss del med hjälp av sin puls – om man tränar ett lättare pass men svarar med en högre pulshöjning än vad man normalt brukar så bör man avvakta lite till med träningen.

Det finns alltså inga specifika tidsgränser utan handlar om hur just den egna kroppen mår, men att börja med lättare träning och känna efter är huvudrådet. Ökad puls eller matthet utöver vad man brukar känna i vanliga fall är ett tecken på att man måste gå ner i träningsdos igen tills kroppen återhämtat sig tillräckligt från infektionen.