✕ Stäng

Träna vid förkylning?

Har du en infektion i kroppen ska du helst inte träna. Träning ger inte samma effekt om du inte är helt frisk och dessutom kan det vara farligt. Har du riktigt otur kan du drabbas av hjärtinflammation och kommer efter det inte få träna på flera månader. Det finns då några alternativa träningsformer om du verkligen vill träna trots att du är förkyld.

Träna vid förkylning

Träna vid förkylning kan vara farligt

Om du har feber eller ont i halsen ska du inte träna. Ofta innebär de två symptomen att du har en infektion i kroppen och det är då farligt att träna. Det kan i värsta fall leda till hjärtmuskelinflammation.

Hur stor är risken för hjärtmuskelinflammation?

Det är svårt att avgöra exakt hur stor risken är att drabbas av hjärtmuskelinflammation då det är helt olika från individ till individ. Dock vet man att risken är som störst i början av infektionen.

Risken ökar också ju kraftigare infektionen är och ju intensivare träningen är.

Får inte samma effekt av träningen

Dessutom ger träning sämre effekt om du tränar när du inte är frisk.

Om du ändå vill träna

Undvik högre puls

Vill du absolut träna är det viktigt att veta att ju högre puls du uppnår desto större risk för komplikationer. Därför är styrketräning bättre än konditionsträning.

Rör dig lugnare så som promenad

Ett bra alternativ till träning är att röra på dig på en lugnare sätt, exempelvis promenad. Se till att du inte blir andfådd.

Fokusera på teknik och taktik

Många elitidrottare fokuserar mer på teknik och taktik under sina sjukdomsperioder då det inte är lika ansträngande.

Då kan du börja träna

Många sticker ut i spåren samma dag som de känner sig lite bättre. Gör inte det. Kroppen behöver tid att återhämta sig även fast du känner dig mycket bättre denna dag. Vänta hellre en dag för mycket än en dag för lite.

Börja lugnt, känn efter

När du sen väl börjar träna igen är det bättre att börja med ett lugnt pass och om det känns bra så kan du ta i lite hårdare vid nästa träningstillfälle.

Kändes det lugna träningspasset inte bra så ska du nog avvakta några dagar igen.

Senaste Nytt