Träning vid förkylning?

Har du en infektion i kroppen ska du helst inte träna. Träning ger inte samma effekt om du inte är helt frisk och dessutom kan det vara farligt. Har du riktigt otur kan du drabbas av hjärtmuskelinflammation.

Två tjejer tränar på gym trots förkylning


Träna vid förkylning kan vara farligt

Om du har feber eller ont i halsen ska du inte träna. Ofta innebär de två symptomen att du har en infektion i kroppen och det är då farligt att träna. Det kan i värsta fall leda till hjärtmuskelinflammation.

Hur stor är risken för hjärtmuskelinflammation?

Det är svårt att avgöra exakt hur stor risken är att drabbas av hjärtmuskelinflammation i samband med förkylning. En anledning till att statistiken är bristfällig är för att inte alla som drabbas söker vård och infektionen så småningom går över av sig själv.

Dock vet man att risken är större att inflammationen ska sprida sig till hjärtat i början av en förkylning.

Risken ökar också ju kraftigare infektionen är och ju intensivare träningen är.

Får inte samma effekt av träningen

En annan anledning att dra ner på eller helt skippa träning när du mår dåligt är att träningen har sämre effekt än när du är frisk. Ta dig tid att vila när du är sjuk!

Om du ändå vill träna

Undvik högre puls

Vill du absolut träna är det viktigt att veta att ju högre puls du uppnår desto större risk för komplikationer. Därför är styrketräning bättre än konditionsträning.

Rör dig lugnare – promenad istället för löpning

Ett bra alternativ till träning är att röra på dig på ett lugnare sätt, exempelvis promenad. Se till att du inte blir andfådd.

Fokusera på teknik och taktik

Många elitidrottare fokuserar mer på teknik och taktik under sina sjukdomsperioder då det inte är lika ansträngande.

Då kan du börja träna

Många sticker ut i spåren samma dag som de känner sig lite bättre. Tänk på att kroppen behöver tid att återhämta sig även fast du känner dig mycket bättre denna dag. Vänta hellre en dag för mycket än en dag för lite.

Börja lugnt, känn efter

När du väl börjar träna igen är det bättre att börja med ett lugnt pass och om det känns bra så kan du ta i lite hårdare vid nästa träningstillfälle.

Kändes det lugna träningspasset inte bra så ska du nog avvakta några dagar igen.