✕ Stäng

Så undviker du förkylningen

Det finns inte någon kur som bevisligen stärker kroppens försvar mot förkylning. Däremot kan du undvika att sänka ditt immunförsvar och undvika själva smittan.

Så undviker du förkylningen

Undvik att trängas på tunnelbana och bussar genom att cykla till jobbet.

1. Trängs inte i tunnelbanan – cykla istället

Genom att cykla eller promenera till jobbet/skolan så håller du dig aktiv (vilket håller ditt immunförsvar stärkt) och du undviker också att trängas bland virus och bakterier.

2. Sluta rök

Rökning sänker immunförsvaret. Detta eftersom flimmerhåret arbetar långsammare om du röker vilket gör att det bildas en gegga i luftvävnaderna – en gegga som bakterier och virus trivs i.

3. Peta inte i näsan

Att peta i näsan är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till förkylning. Näspetning är en värre och snabbare smittväg än hosta, nysningar, kramar eller kyssar.

4. Tvätta händerna, ofta

Tvätta, tvätta, tvätta händerna noggrant och ofta. Så som efter varje gång du har varit ute och innan du äter. Om du inte har tvål och vatten så använd gärna handsprit när du springer på stan.

5. Barn ska gärna leka utomhus

Har du barn så är det bra att de vistas mycket utomhus. Då får de ett bättre skydd mot infektioner och smittar inte heller resten av familjen.

Att utomhuslek ger ett bättre skydd beror dels på att smittoämnen sprids sämre utomhus men också på att utomhuslekar innebär mer aktivitet och rörelse – vilket bidrar till att immunsystemet blir stärkt.

Senaste Nytt