Så undviker du förkylningen

Det finns inte någon kur som bevisligen stärker kroppens försvar mot förkylning. Däremot kan du undvika att sänka ditt immunförsvar och undvika själva smittan.

Två kvinnor cyklar till jobbet, ett bra sätt att undvika förkylning.

Att cykla till jobbet i förkylningstider är ett sätt att undvika smitta på trånga bussar eller tunnelbanor.


1. Trängs inte i tunnelbanan – cykla istället

Att cykla eller promenera till jobbet/skolan ger två fördelar samtidigt. Dels håller du dig aktiv, vilket på sikt håller ditt immunförsvar stärkt.

Du undviker också att trängas bland virus och bakterier i bussar och tunnelbanor.

2. Sluta röka

Rökning kan försvaga immunförsvaret. Detta eftersom rökning påverkar flimmerhår i lungorna som ska arbeta för att få bort inkräktande bakterier och virus. Rökning gör att det bildas en gegga i luftvägarna – en gegga som bakterier och virus trivs i.

3. Peta inte i näsan

Att peta i näsan är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till förkylning. Näspetning är en värre och snabbare smittväg än hosta, nysningar, kramar eller kyssar.

4. Tvätta händerna, ofta

Tvätta, tvätta, tvätta händerna noggrant och ofta. Så som efter varje gång du har varit ute och innan du äter. Om du inte har tvål och vatten kan du använda handsprit då det är effektivt mot bakterier och, enligt 1177 Vårdguiden, även de flesta influensa- och förkylningsvirus.

5. Barn ska gärna leka utomhus

Har du barn så är det bra att de vistas mycket utomhus. Då får de ett bättre skydd mot infektioner och smittar inte heller resten av familjen.

Att utomhuslek ger ett bättre skydd beror dels på att smittoämnen sprids sämre utomhus men också på att utomhuslekar innebär mer aktivitet och rörelse – vilket bidrar till att immunsystemet blir stärkt.