Ät rätt och bli kvitt din förkylning
Till skillnad från C-vitamin, som studier har bevisat inte gör någonting för att förebygga eller behandla vanlig förkylning, kan faktiskt zink vara värt att testa denna säsong.
I en översikt av studier på människor som nyligen åkt på en förkylning såg forskare att de som börjat ta zink jämfört med de som enbart tog placebo, hade de som åt matprodukter innehållande zink kortare förkylning och mindre allvarligt symtom.
Om man inte får i sig tillräckligt med zink (Harvard Medical Schools forskare rekommenderar 15–25 mg zink per dag) kan det påverka våra T-celler och andra immunceller.
Däremot är det viktigt att inte stoppa i sig för höga mängder zink då tillägget kan påverka immunsystemets funktion och istället få motsatt effekt, skriver The Guardian.
Varför C-vitamin blev känt som botemedel mot förkylning började med ett förslag från kemisten Linus Pauling och har sedan 1970-talet toppat ”förkylningshyllorna” på apotek världen över. Detta fastän studie efter studie visat att C-vitamin i princip inte hjälper någonting vad gäller förhindrandet av en förkylning.
Dessutom kan större doser som 2000 milligram eller mer höja risken för smärtsam njursten.
Så istället för att dricka bubbliga läskedrycker laddade med C-vitamin, är det istället bättre att hålla sig till de näringsämnen vi får från mat. Jordgubbar och många andra frukter och grönsaker är en bra början.
Vid för litet intag av zink, öka dosen av:
- Kikärtor
- Bönor
- Svamp
- Krabba
- Kyckling
- Ostron
- Vetegroddar
- Nötter
- Spannmål
- Mjölkprodukter
- Vetekli
- Frön
- Parmesan