✕ Stäng

Ont i öronen

När du är förkyld är det inte helt ovanligt att du får ont i öronen. Det beror på att slemhinnorna i örontrumpeten svullnar.

Emilie Karlson, redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 1 mars 2019
Förkylning ger ofta ont i öronen särskilt hos barn

Förkylning är en vanlig orsak till ont i öronen, det kan vara på grund av svullna slemhinnor i öronen eller att du fått en öroninflammation.

Därför kan du få ont i öronen

Att ha ont i öronen kan bero på många olika orsaker. Det är inte ovanligt att få ont i örat eller båda öronen i kombination med en förkylning. Detta kan bero på att slemhinnorna i öronen blir svullna under en förkylning precis som slemhinnorna i näsan och svalget.

Det är också möjligt att förkylningen försvagar ditt immunförsvar och bakterier i örat får fäste och orsakar en inflammation.

Den kanske mest allmänt kända orsaken till ont i öronen är öroninflammation, som är mycket mer vanlig hos barn än hos vuxna. Hos barn ligger den tvåa över mest vanliga sjukdomar, strax efter förkylning.

Andra orsaker till smärta i öronen är halsfluss, tandvärk, spänningar i käkmusklerna eller eksem i örat. Denna typ av eksem kallas också hörselgångseksem och gör också att det kliar i örat.

Öroninflammation

Öroninflammation är en inflammation i mellanörat som orsakas av bakterier. Den kommer ofta väldigt snabbt och brukar gå över inom tre dagar.

Symptomen för öroninflammation är ont i örat, eller öronen om du fått dubbelsidig öroninflammation. Du får även feber, försämrad hörsel och blir täppt i näsan.

Öroninflammationen kan göra mycket ont och svullnaden i mellanörat kan orsaka att trumhinnan spricker. Det rinner då ut vätska ur örat och ofta går då värken över.

Behandling

En öroninflammation läker för det mesta av sig själv på några dagar. Men om du mår väldigt dåligt eller det rinner vätska ur örat ska du kontakta vårdcentralen för att kunna behandla öroninflammationen med antibiotika.

För att slippa ha ont i öronen medan inflammationen läker kan du ta hjälp av receptfria smärtstillande läkemedel men kom ihåg att vara noga att ge rätt typ av medicin till barn och tala alltid med en läkare först. Rådfråga alltid läkare innan smärtstillande ges till barn under sex månader.

Andra tips och råd för egenvård

För att få ner svullnaden i örat hjälper det att hålla öronen högt, till exempel genom att sova med huvudet på flera kuddar eller sitta upp en aning.

Ibland hjälper det att tryckutjämna. Då håller du för näsan och ändå försöker blåsa ut genom näsan. Detta kan kännas obehagligt om man har väldigt ont. Om du har ont i öronen i kombination med förkylning kan det också vara svårt eftersom man är täppt i näsan.

För att hjälpa med det kan du använda nässpray eller nässkölj. Det hjälper alltså inte specifikt problemet med öronen men kan hjälpa att andas bättre och tryckutjämna.

Husmorsknep – inte rekommenderat

Det finns en uppsjö husmorsknep för att lindra ont i örat. Dessa är inte säkert testade och är därför inte att rekommendera. Knepen kan också orsaka skada mer skada än nytta.

Till exempel är ett husmorsknep att använda vitlök. Här kan man få tips att stoppa vitlök i örat eller gnugga vitlök i örat. Det är riskfyllt eftersom bakterier kan kan komma in i örat och göra problemet värre.

Öroninflammation smittar inte men…

Öroninflammation i sig smittar inte men förkylning, som kan orsaka ont i örat smittar lätt.

Öronkatarr

En annan form av öroninflammation är öronkatarr. Vid öronkatarr har du vätska i mellanörat. Skillnaden mellan öroninflammation och öronkatarr är att med en öroninflammation är vätskan i örat varig.

En öronkatarr kan kännas bättre om du försöker att tryckutjämna. Har du däremot öronkatarr i flera månader är det dags att uppsöka läkare.

Senaste Nytt