Ont i öronen

När du är förkyld är det inte helt ovanligt att du får ont i öronen. Det beror på att slemhinnorna i örontrumpeten svullnar. En förkylning kan även orsaka öroninflammation om bakterier får fäste. Problemen går ofta över av sig själv, men ibland behöver man behandling.

Barn får ofta ont i örat i kombination med förkylning.


Därför kan du få ont i örat

Att ha ont i öronen kan bero på många olika orsaker. Det kan bero på en virusinfektion, bakterieinfektion eller öroninflammation. Vid en förkylning är det inte ovanligt att få ont i örat eller båda öronen. Detta kan bero på att slemhinnorna i öronen blir svullna under en förkylning, precis som slemhinnorna i näsan och svalget, och skapar ett tryck som gör ont.

En förkylning gör det svårare för slemhinnorna i örat och näsan att försvara sig mot bakterier. Om bakterier i örat får fäste kan de orsaka en öroninflammation. Inflammation i örat drabbar både vuxna och barn, men hos barn ligger den tvåa över mest vanliga sjukdomar, strax efter förkylning.

Andra orsaker till smärta i öronen är halsfluss, tandvärk, spänningar i käkmusklerna eller eksem i örat. Denna typ av eksem kallas också hörselgångseksem och gör också att det kliar i örat.

Öroninflammation gör ont i örat

Flicka har ont i örat

Förkylning är en vanlig orsak till ont i öronen, det kan vara på grund av svullna slemhinnor i öronen eller att du fått en öroninflammation.

Öroninflammation är en inflammation i mellanörat som orsakas av bakterier. Inflammationen gör så att slemhinnorna svullnar och skapar ett tryck. Trumhinnan buktar utåt och blir mindre flexibel. Ibland kan trumhinnan spricka om trycket är för stort. När trumhinnan spricker rinner det ut vätska med var ur öronen. Det kan göra väldigt ont i örat innan trumhinnan spricker, men smärtan går snabbt över.

Vid en öroninflammation kan du få ont i örat och käken samtidigt. Andra symtom du kan få är feber, försämrad hörsel och bli täppt i näsan. Har du en dubbelsidig öroninflammation får du besvär i båda öronen.

Sjukdom kommer ofta väldigt snabbt och brukar gå över av sig själv inom tre dagar. En del kan behöva antibiotika.

Öroninflammation i sig smittar inte, men förkylning som kan orsaka smärta i örat, smittar lätt.

Öronkatarr gör också ont i örat

En annan form av öroninflammation är öronkatarr. Vid öronkatarr har du en vätskeansamling i mellanörat. Skillnaden mellan öroninflammation och öronkatarr är att vätskan inte innehåller var vid öronkatarr. Vid öronkatarr har slemhinnan i örontrumpeten svullnat så att den inte kan öppnas. Detta skapar ett undertryck som kan leda till att det blidas vätska som fyller mellanörat. Trumhinnan kan då inte röra på sig lika mycket och din hörsel försämras.

En öronkatarr kan kännas bättre om du försöker att tryckutjämna. Besvären går vanligtvis över av sig själv. Om besvären består i flera månader bör du uppsöka läkare.

Ont i örat vid hörselgångseksem

En inflammation I hörselgången kallas för hörselsgångseksem. Hörseln försämras tillfälligt. Personer som badar ofta eller använder öronproppar kan ofta drabbas av lindrig hörselgångseksem.

När ska du söka vård?

Sök vård hos vårdcentralen om du har ett eller flera av följande besvär:

 • Ont i örat i mer än ett dygn.
 • Vätska rinner ut ur örat.
 • Hörselgången är svullen och irriterad i mer än två dygn.
 • Försämrad hörsel i ena örat.
 • Om du fortfarande har ont i örat två till tre dagar efter en läkarundersökning.
 • Försämrad hörsel, pip eller ringningar i örat som inte gått över efter tre månader.

Sök vård på en akutmottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

 • Ont i örat, har feber och känner dig svårt sjuk.
 • Ont i örat eller flytning från örat och yrsel.
 • Ont i örat samtidigt som du är stel i nacken och känner dig svag och trött.
 • Röd och svullen bakom örat.
 • Örat börjat stå ut.

Behandling

En öroninflammation läker för det mesta av sig själv inom några dagar. Men om du mår väldigt dåligt eller det rinner vätska ur örat ska du kontakta vårdcentralen för att kunna behandla öroninflammationen med antibiotika.

För att slippa ha ont i öronen medan inflammationen läker kan du ta hjälp av receptfria smärtstillande läkemedel men kom ihåg att vara noga att ge rätt typ av medicin till barn och tala alltid med en läkare först. Rådfråga alltid läkare innan smärtstillande ges till barn under sex månader.

Andra tips och råd för egenvård

För att få ner svullnaden i örat hjälper det att hålla öronen högt, till exempel genom att sova med huvudet på flera kuddar eller sitta upp en aning.

Ibland hjälper det att tryckutjämna. Då håller du för näsan och ändå försöker blåsa ut genom näsan. Detta kan kännas obehagligt om man har väldigt ont. Om du har ont i öronen i kombination med förkylning kan det också vara svårt eftersom man är täppt i näsan.

För att hjälpa med det kan du använda nässpray eller nässkölj. Det hjälper alltså inte specifikt problemet med öronen men kan hjälpa att andas bättre och tryckutjämna.

Husmorsknep – inte rekommenderat

Det finns en uppsjö husmorsknep för att lindra ont i örat. Dessa är inte säkert testade och är därför inte att rekommendera. Knepen kan också orsaka skada mer skada än nytta.

Till exempel är ett husmorsknep att använda vitlök. Här kan man få tips att stoppa vitlök i örat eller gnugga vitlök i örat. Det är riskfyllt eftersom bakterier kan kan komma in i örat och göra problemet värre.