✕ Stäng

Ont i öronen

När du är förkyld är det inte helt ovanligt att du får ont i öronen. Det beror på att slemhinnorna i örontrumpeten svullnar.

Ont i öronen

Därför kan du få ont i öronen

Att ha ont i öronen kan bero på många olika orsaker. Du kan exempelvis vara förkyld men ont i öronen kan också bero på halsfluss, tandvärk, spänningar i käkmuskulaturen eller sjukdomar i struphuvudet. Eksem är också en anledning till att du kan få ont i öronen.

Den kanske mest allmänt kända orsaken till ont i öronen är öroninflammation, som är mycket mer vanlig hos barn än hos vuxna. Hos barn ligger den tvåa över mest vanliga sjukdomar, strax efter förkylning.

Öroninflammation

Öroninflammation är en inflammation i mellanörat som orsakas av bakterier. Den kommer ofta väldigt snabbt och brukar gå över inom tre dagar. Symptomen för öroninflammation är ont i örat, eller öronen om du fått dubbelsidig öroninflammation. Du får även feber, försämrad hörsel och blir täppt i näsan.

Öroninflammationen kan göra mycket ont och svullnaden i mellanörat kan orsaka att trumhinnan spricker. Det rinner då ut vätska ur örat och ofta går då värken över.

Behandling

En öroninflammation läker för det mesta av sig själv på några dagar. Är däremot allmäntillståndet mycket påverkat och det rinner vätska ur örat ska du kontakta vårdcentralen för att kunna behandla öroninflammationen med antibiotika.

Om inget att hjälper kan du även ta smärtstillande läkemedel för att slippa ha ont i öronen. Du ska dock noga med att ge rätt typ av smärtstillande till barn. Rådfråga alltid läkare innan smärtstillande ges till barn under sex månader.

Husmorsknep

Ett husmorsknep för att lindra det onda i öronen vid öroninflammation är vitlök. Du kan då antingen lägga en vitlök i en kompress och lägga paketet över örat alternativt gnida fingret på vitlöken och sedan i örongången så långt in det går. Har du väldigt ont kan dy dessutom höja huvudänden på sängen när du ska sova så att huvudet ligger högre än hjärtat. På så vis minskas svullnaden i örat.

Läs mer om öroninflammation här.

Öronkatarr

En annan form av öroninflammation är öronkatarr. Vid öronkatarr har du vätska i mellanörat, skillnaden mellan öroninflammation och öronkatarr är att med en öroninflammation är vätskan i örat varig.

En öronkatarr kan kännas bättre om du försöker att tryckutjämna. Har du däremot öronkatarr i flera månader kan det vara en bra idé att uppsöka läkare.

Senaste Nytt