Lindra förkylningen

Det finns ingen medicin mot förkylning men du kan lindra dess symptom och bekämpa att den får fäste.

Lindra förkylning med receptfri medicin och ta hjälp av en mild huskur som varmt te med citron och honung.

Varmt vatten eller te med citron, honung eller ingefära är en gammal huskur för att lindra förkylning.


Lindra förkylningen – apoteksvaror

Förkylning orsakas av virus och kan därför inte behandlas med antibiotika. Däremot finns det mycket som kan lindra symptomen och som kan göra att du mår bättre.

Om du har feber eller ont i kroppen kan receptfria smärtlindrande eller febernedsättande medicin vara ett bra alternativ. Om du lider av hosta finns det olika sorters hostmedicin beroende på om du har rethosta eller slemhosta. Ta hjälp av apotekspersonal för att hitta rätt.

Om du är täppt i näsan eller lider av rinnsnuva finns det även olika näsprayer för det.

Nässkölj

Att skölja näshålorna med saltvattenlösning är en vanlig metod för att få hjälp med både täppt näsa, snuva och symptom i bihålorna. En nässköljare kan du hitta på ditt apotek, där kan du även hitta saltvattenlösning i rätt koncentration eller enkelt göra en lösning själv.

Drick mycket vatten

Vatten är både bra för att förhindra förkylning och för att lindra den.

Kroppen använder mer vätska än vanligt vid feber, förkylning och influensa. Därför är det också viktigt att fylla på mer än vanligt. Brist på vatten kan göra förkylningen värre.

Om du lider av slemhosta kan det vara bra att dricka varmt vatten eller annan varm dryck då det gör att slemmet blir mindre tjockt och lättare att hosta upp. Varm dryck lindrar även irritation i svalget och i luftvägarna. 

C-vitamin botar inte förkylning

En vanlig missuppfattning är att C-vitamin skulle bota förkylning. Denna myt startades av Linus Pauling, nobelpristagare, som propagerade för att C-vitamin i stora mängder kunde bota både förkylning och cancer. Men inget av detta stämmer tyvärr. C-vitamin förhindrar inte heller insjuknandet.

Echinacea – finns inga bra bevis

I Sverige finns det några naturläkemedel som säger sig kunna stoppa eller lindra förkylning. Några av dessa innehåller växten echinacea. Dock finns det inga bra bevis för att detta fungerar. 

Huskurer som sägs lindra

Kamomill, ingefära, vitlök, lakrits, honung, citron, morot och alkohol sägs enligt huskurer kunna lindra olika förkylningssymptom. Effektivitet är dock inte bevisad.

Placebo-effekten kan ju också göra sitt, så varför inte dricka varmt vatten uppkokat med ingefära och honung i? Om inte annat får du i dig vätska och det kan kännas bättre mot ont i halsen.

Undvik att bli förkyld

Det bästa sättet att lindra en förkylning är att inte bli förkyld från första början. Detta gör du genom att:

  • Tvätta händerna ofta – för att förhindra smitta via direktkontakt
  • Undvik sjuka människor – förkylning smittar både via luft och kontakt
  • Drick mycket vatten – slemhinnorna blir mer mottagliga för infektioner när de är uttorkade
  • Rök inte – rökning förstör flimmerhåren på lungceller som annars hjälper att få bort virus och bakterier
  • Träna lagom – fysiskt tränade personer står emot förkylningarna bättre. Dock gäller inte detta dig som tränar väldigt hårt då hård träning kan tära på immunförsvaret istället för att stärka det.
  • Stressa inte – stress sliter på immunförsvaret