✕ Stäng

Förkylning hos barn

Det bästa är att låta barnet vila och vänta tills förkylningen läkt ut av sig själv. Ibland kan lindring av förkylningen behövas. Exempelvis hos spädbarn är det särskilt viktigt att de kan andas genom näsan.

förkylning hos barn

Spädbarn kan få koksaltlösning i näsan för att lindra den täppta näsan.

Förkylning läker ut av sig själv

En förkylning läker ut av sig själv, och de flesta barn behöver inte sjukvård för detta. Förkylningen varar i ungefär en till två veckor, och det är under de första dagarna som barnet känner sig dålig.

Barn blir ofta förkylda

Barn blir ofta förkylda och kan bli det uppemot sju gånger per år. Med åldern minskar antal förkylningar gradvis.

Spädbarn nyser ofta

Nyfödda kan nysa väldigt ofta men detta behöver inte innebära att de är förkylda. Spädbarn har en lättretad nysreflex som kan utlösas av exempelvis ljus och damm.

Lindra förkylningen

Eftersom förkylning inte går att behandla med medicin så måste ni helt enkelt låta immunförsvaret ta hand om förkylningen.

Under tiden kan du dock lindra symptomen så som täppt näsa och feber för att barnet ska må så bra som möjligt.

Nästäppa

Om barnet är litet är det viktigt att det kan andas genom näsan. Försök därför att låta små barn som har snuva att sova med huvudet högt för att minska svullnaden i näsan, så som i en babysitter eller i en bilsits.

Använd gärna koksaltlösning i näsan för att rengöra och tunna ut snuvan. Koksaltlösning är helt ofarligt. Det finns endospipetter med koksaltlösning på ditt apotek.

Nässpray kan användas på barn och de finns på apoteket anpassade för olika åldrar.

Feber

Har ditt barn feber så finns det febernedsättande receptfri medicin på apoteket som kan användas på barn över tre månader. Är ditt barn under sex månader ska du alltid rådgöra med sjukvården innan du ger febernedsättande medicin.

Det är viktigt att barn under sex månader får medicin som innehåller paracetamol och inte något annat. Alvedon och Panodil rekommenderas. Barn över sex månader kan få Ipren och Ibuprofen.

Kontakta vården om:

Barnet är väldigt trött och inte orkar leka och dricka. Samt om barnet är under sex månader och har feber.

Om ett spädbarn är så pass täppt att det har svårt att suga på bröstet och på nappflaskan kan du även då kontakta vården.

 

Senaste Nytt