Kan jag gå till jobbet med förkylning?
Vissa klarar att utföra sitt arbete med lätt snuva och ont i halsen men när du är som mest smittsam är det bäst att stanna hemma, både för dig och för dina kollegor.
När smittar jag?
Förkylning smittar lätt, speciellt när de första symptomen märks, alltså de första dagarna du är sjuk.
Virus smittar både vid direktkontakt, när du till exempel skakar hand med någon, och vid indirekt kontakt, när du till exempel tar i ett handtag som någon annan tagit på som bär på viruset. Virus kan dessutom överleva på en yta som ett handtag eller bord i flera timmar.
När borde jag vara hemma från jobbet?
Eftersom förkylning smittar mest i början av förkylningen och du dessutom tenderar att må som sämst under de första dagarna är det bra att stanna hemma från jobbet. Både för dig själv och för dina arbetskamraters skull.
Har du feber bör du stanna hemma, även om förkylning oftast inte ger särskilt hög feber.
Vissa klarar att utföra sitt arbete med snuva och lätt halsont men om du har ett fysiskt ansträngande arbete bör du också stanna hemma. Det är inte bra att anstränga sig för hårt med en infektion i kroppen.
Arbetar du i restaurang-miljö eller arbetar med mat som serveras till andra bör du självklart stanna hemma när du mår dåligt.
Hur fungerar karensdagar?
Den första dagen du är sjuk är karensdagen, då får du ingen ersättning alls. Från andra dagen du är hemma får du sjukersättning.
Om din karensdag är en fredag och du vanligtvis är ledig lördag och söndag så räknas måndagen därpå som dina andra sjukdag. Helgen räknas inte.
Om du kommer tillbaka till jobbet efter en dag hemma (bara karensdagen) och blir sjuk igen inom fem dagar får du inte en till karensdag utan får sjukersättning direkt.
Efter den åttonde sjukdagen behöver du läkarintyg för att få sjukersättning.
När ska jag söka vård?
För de allra flesta går en förkylning över inom en vecka och kräver inte vård. Det går heller inte att behandla eller bota en förkylning men receptfria läkemedel som lindrar symptom finns på apoteket. Läs mer här.
- Om du har haft feber i mer än fyra dygn bör du söka vård.
- Om du tillfrisknat efter feber men drabbas igen efter ett par dagar bör du också söka vård.
- Om dina symptom förvärras med symptom i ögon, öron, hals, luftrör och bihålor kan du också söka vård.
När du kommer tillbaka till jobbet igen
Efter en förkylning kan ditt immunförsvar vara bättre förberett på samma förkylningsvirus men din motståndskraft mot andra infektioner är tillfälligt sämre. Därför är det viktigt att fortsätta tänka på en god handhygien även när du blivit frisk.
En annan bra regel under förkylningstider är att inte röra händerna över axlarna. Alltså att inte röra dig till exempel runt ögon, näsa och mun med händerna. Det är lätt att föra över virus från händerna efter ett handslag eller efter att du tagit i ett handtag, till insidan av kroppen genom ansiktet.