✕ Stäng

Feber

Om du får feber är det ett tecken på att något är fel. Oftast är febern orsakad av en infektion i kroppen, så som vid förkylning. Över 38 grader räknas som feber.

feber

Feber – när du fryser och svettas

Vid förkylning är det vanligt att du får feber. Du känner av febern på så sätt att du fryser. Om du tar en febernedsättande medicin kommer du att börja svettas när febern går ner.

Termometer vid feber

Normalkroppstemperatur är mellan 36-37,8 grader. Har du en temperatur över 38 grader har du feber.

Behandla feber

Vila, ligg i sängen och drick mycket vatten. Ta även receptfri febernedsättande läkemedel.

Sök vård om:

Om febern inte har gått över efter fyra dygn kan du kontakta vården. Detsamma gäller om du får svårt att andas, svälja eller får stel nacke.

Feber hos barn

Barn får lätt feber. Om barnet har feber ska det vara hemma från förskolan.

Sök vård för barnet som har feber om:

Om barnet är väldigt slött och du har svårt att få kontakt med barnet, om det inte vill äta eller dricka, är stel i nacken eller får en feberkramp för första gången ska du söka vård.

Om barnet som har feber än yngre är tre månader och har feber över 38 grader eller yngre än sex månader och har feber över 39 grader ska du också söka vård.

Feberkramp

En del barn som har väldigt hög feber kan få feberkramp. Detta innebära att barnet börjar krampa och detta kan se dramatiskt ut, men är oftast inte farligt. Anfallet går över efter bara ett par minuter.

Om det är första gången ditt barn får en feberkramp ska du söka vård. Detta för att utesluta andra orsaker till krampanfallet.

 

Senaste Nytt