Feber

Om du får feber är det ett tecken på att något är fel. Oftast är febern orsakad av en infektion i kroppen, så som vid förkylning. Över 38 grader räknas som feber.

Feber är en kroppstemperatur över 38 grader.

Vad som är en normal kroppstemperatur skiljer sig något från person till person men över 38 grader kallas feber.


Feber – när du fryser och svettas

Vid förkylning är det vanligt att du får feber. När du får feber stiger kroppstemperaturen men det är vanlig att istället känna att du fryser. När febern går ner igen, antingen att det lägger sig eller med hjälp av en febernedsättande tablett, kan du börja svettas.

Feber kan också göra dig yr och väldigt trött.

Termometer vid feber

Normalkroppstemperatur är mellan 36-37,8 grader. Har du en temperatur över 38 grader har du feber.

Behandla feber

När du har feber är det viktigt med vila och mycket vätska. Med vila menas att du ska ta det lugnt, men du behöver inte ligga i sängen hela tiden.

Du kan även ta hjälp av receptfri febernedsättande läkemedel. Är febern i samband med en förkylning kommer febern gå ner och förkylningen läka ut av sig själv inom några dagar.

Därför får du inte träna när du har feber

Ibland märker du tydligt att du inte kan göra annat än att ligga i sängen när du är sjuk med feber. Men ibland har man lite mer kraft trots att man har högre kroppstemperatur.

Det är viktigt att inte anstränga sig i form av träning eller idrott när man har feber. Detta för att virus som orsakar förkylning och ger dig feber kan ta sig till hjärtat och orsaka hjärtmuskelinflammation.

En sådan inflammation i kombination med träning kan störa hjärtats rytm.

Sök vård om:

Om febern inte har gått över efter fyra dygn kan du kontakta vården. Detsamma gäller om du får svårt att andas, svälja eller får stel nacke.

Är febern inte kopplad till en vanlig förkylning kan du behöva behandling för att få ner febern och ta itu med den bakomliggande orsaken.

Feber orsakat av halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion till exempel kan behandlas med antibiotika.

Feber hos barn

Barn får lätt feber. Om barnet har feber ska det vara hemma från förskolan.

Sök vård för barnet som har feber om:

Om barnet är väldigt slött och du har svårt att få kontakt med barnet, om det inte vill äta eller dricka, är stel i nacken eller får en feberkramp för första gången ska du söka vård.

Om barnet som har feber än yngre är tre månader och har feber över 38 grader eller yngre än sex månader och har feber över 39 grader ska du också söka vård.

Feberkramp

En del barn som har väldigt hög feber kan få feberkramp. Detta innebära att barnet börjar krampa och detta kan se dramatiskt ut, men är oftast inte farligt. Anfallet går över efter bara ett par minuter.

Om det är första gången ditt barn får en feberkramp ska du söka vård. Detta för att utesluta andra orsaker till krampanfallet.