✕ Stäng

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation (sinuit) är vanligt i samband med förkylning. Då har håligheterna i ansiktsskelettet drabbats av inflammation, vilket gör att de svullnar upp och täpps till.

Bengt Johansson, frilansskribent
Senast uppdaterad 20 september 2018

Bihålor är håligheter i ansiktets skelett som är kopplade till näsan och täckta av slemhinnor. Vid en bihålsinflammation svullnar slemhinnorna upp och det bildas slem.

Symptom på bihåleinflammation

bihåleinflammation

Det finns flera bihålor i ansiktet som kan svullna och trycka vid en bihåleinflammation. Foto: BruceBlaus, wikimedia

Symptom är huvudvärk samt tryck eller värk över kinderna eller pannan. Ett annat symptom är att det tar längre tid än vanligt innan förkylningen går över.

I de flesta fall börjar bihåleinflammation i samband med att du blir förkyld. Det kan ta några dagar från att du kände av förkylning till att bihålorna drabbas.

Bihåleinflammation kan också vara orsakat av infektion i en tand. Då är det oftast bara en bihåla nära tanden som är påverkad, istället för att det känns på båda sidorna av ansiktet.

Vanligare hos vuxna

Det är vanligare att du råkar ut för bihåleinflammation som vuxen än som barn. Barnens skelett är helt enkelt inte färdigutvecklat och bihålorna är mindre.

De första bihålorna att utvecklas hos barn är de som sitter mellan ögonen, bakom näsan. Om barn får en bihåleinflammation där kan det synas som rött och svullet kring ögonen. Det är viktigt att söka vård för denna typ av bihåleinflammation.

Smittar bihåleinflammation?

Inflammationen är inte smittsam i sig. Blir du smittad av en person med bihåleinflammation är det förkylningen du har smittats av.

Förkylningen kan sedan leda till en bihåleinflammation.

Kronisk bihåleinflammation

Om du har haft bihåleinflammation i mer än 12 veckor kallas det kronisk bihåleinflammation. Du har liknande symptom som vid akut bihåleinflammation men oftast inte med feber.

I vissa fall är kronisk bihåleinflammation kopplad till att du har polyper i näsan eller har allergiska besvär.

Förebygga bihåleinflammation

Bihåleinflammationen är alltså en svullnad som innebär att bihålorna täpps till. Svullnaden kan du i viss mån påverka redan innan den har uppstått, men också när den väl är där.

Det finns några allmängiltiga råd som ofta motverkar uppkomsten och utbredningen av en bihåleinflammation:

  • Om du ser till att hålla sig i rörelse motverkar du svullnaden. En lättare promenad om dagen kan hjälpa. Du ska dock undvika fysisk aktivitet om du har feber.
  • Rökning kan göra att bihålorna har lättare att svullna upp, så det bör du undvika.
  • Försök hålla huvudet högt för att minska svullnad, till exempel att lägga en extra kudde under huvudet när du vilar eller sover.
  • Avsvällande nässpray som du köpt receptfritt kan lindra symptom som täppt näsa men bör inte användas mer än tio dagar i följd.
  • Om du har allergiska besvär är det bra att behandla dem för att minska risken för bihåleinflammation.

Behandla bihåleinflammation

Går oftast över av sig själv

En bihåleinflammation är i vanliga fall ofarlig och läker av sig själv utan särskild behandling.

Behöver man söka vård?

Bihåleinflammation varar sällan mer än två veckor. Om symptomen inte går över kan det vara dags att söka medicinsk hjälp.

Vanligast är att bihåleinflammation drabbar håligheterna i kindbenen. Det är mindre vanligt att bihålorna bakom näsan, mellan ögonen drabbas. Om de är inflammerade kan det vara ett tecken på att inflammationen är mer allvarlig och du behöver behandling. Svår bihåleinflammation kan behandlas med antibiotika.

Långvarig feber och kraftiga smärtor i pannan och tinningarna kan också vara tecken på att behandling krävs.

Tecken på allvarligare sjukdom:
  • hög feber med frusenhetskänsla
  • stelhet i nacken och en känsla av kraftlöshet
  • kraftig värk över pannan eller näsroten
  • allmän sjukdomskänsla
  • området kring ett öga blir rött och svullet

Kontakta då din vårdcentral och berätta hur du mår. Har du barn som får liknande symptom bör du söka upp en barn- eller akutmottagning.

Bihåleinflammation under graviditeten

När du är gravid är det normalt att slemhinnor i kroppen svullnar upp, även de i bihålorna. Du kan därför få mer besvär med bihåleinflammation under graviditeten. Tala med läkare eller barnmorska om vilken behandling som är bra för dig.

 

Bengt Johansson
frilansskribent
Publicerad 2 februari 2015, senast uppdaterad 20 september 2018
Källor: 1177 Vårdguiden

Senaste Nytt