Förkylning hos barn
Det bästa är att låta barnet vila och vänta tills förkylningen läkt ut av sig själv. Ibland kan lindring av förkylningen behövas. Exempelvis hos spädbarn är det särskilt viktigt att de kan andas genom näsan.
Symptom på förkylning hos barn
Barn visar samma symptom som vuxna vid en förkylning. Till exempel täppt eller rinnande näsa, hosta och ont i halsen. Även huvudvärk är ett symptom men kan vara svårt att tolka hos ett litet barn.
Det är vanligare att barn drabbas av feber vid förkylning än vuxna men febern är ofta mild.
Barn blir förkylda ofta men behöver sällan vård
Eftersom förkylning smittar väldigt lätt bland de små, blir barn ofta förkylda och kan bli det uppemot sju gånger per år. Med åldern minskar antal förkylningar gradvis.
En förkylning läker ut av sig själv, och de flesta barn behöver inte sjukvård för detta. Förkylningen varar i ungefär en till två veckor, och det är under de första dagarna som barnet känner sig dålig.
Ett sätt att minska risken för förkylning är att vara noga med hygienen, särkilt se till att tvätta händerna på dig själv och ditt barn ofta.
Eftersom förkylning sprids både via kontakt och i luften är det bra att lära barnet att nysa i armvecket.
Spädbarn nyser ofta
Nyfödda kan nysa väldigt ofta men detta behöver inte innebära att de är förkylda. Spädbarn har en lättretad nysreflex som kan utlösas av exempelvis ljus och damm.
Lindra förkylningen
Immunförsvaret tar hand om förkylningsvirus och ser till att förkylningen läker ut. Det går inte att behandla förkylning med antibiotika.
Under tiden kan du dock lindra symptomen så som täppt näsa och feber för att barnet ska må så bra som möjligt.
Nästäppa
Om barnet är litet är det viktigt att det kan andas genom näsan så att de kan fortsätta amma, äta och dricka. Försök därför att låta små barn som har snuva att sova med huvudet högt för att minska svullnaden i näsan, så som i en babysitter eller i en bilsits.
Använd gärna koksaltlösning i näsan för att rengöra och tunna ut snuvan. Koksaltlösning är helt ofarligt och kan användas så länge det behövs. Det finns endospipetter med koksaltlösning på ditt apotek.
Nässpray kan användas på barn efter ett års ålder och de finns på apoteket anpassade för olika åldrar.
Feber
Har ditt barn feber så finns det febernedsättande receptfri medicin på apoteket som kan användas på barn över tre månader. Är ditt barn under sex månader ska du alltid rådgöra med sjukvården innan du ger febernedsättande medicin.
Det är viktigt att barn under sex månader får medicin som innehåller paracetamol och inte något annat. Alvedon och Panodil rekommenderas. Barn över sex månader kan få Ipren och Ibuprofen.
Det är också viktigt att ge barnet mer vätska än vanligt vid feber.
Andra hjälpmedel
Små barn har svårt att snyta sig. För att få bort tjockt snor eller snorkråkor finns olika hjälpmedel på apoteket som ballongpumpar eller snorsug som är effektiva.
Kontakta vården om:
Det är viktigt att vara uppmärksam på barnets allmäntillstånd vid förkylning. Om barnet är väldigt trött och inte orkar leka eller dricka eller äta är det ett tecken på att barnet behöver vård.
Om ett spädbarn är så pass täppt att det har svårt att suga på bröstet och på nappflaskan kan du även då kontakta vården.
Vilken grad av feber som tyder på att du behöver söka vård för barnet beror lite på ålder. Barn under tre månader med feber över 38 grader behöver vård. Är du osäker överhuvudtaget kan du alltid ringa 1177 och få råd.