Näringsrika soppor vid förkylning och halsont
När du är förkyld passar soppor perfekt för att få i dig vitaminer, mineraler, protein och vätska som kroppen behöver för att tillfriskna.
Tips kring ingredienser vid förkylning
Grönsaker: rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler kan man inte få nog av.
Protein: Tofu, kyckling, fisk och skaldjur är rika på protein och samtidigt snällt mot magen.
Mejeriprodukter: Soppor med mjölk och grädde kan vara svårt för dig med svår nästäppa. Men det är inte bevisat att mejeriprodukter orsakar mer slem i halsen när man är förkyld.
Kryddor: För dig med nästäppa och täppta bihålor kan en stark soppa kännas uppfriskande men du som har känslig mage eller illamående kan låta kryddhyllan stå orörd.
Ingefära: Ingefära är bra för matsmältningen och om du äter det regelbundet kan det hjälpa att hålla immunförsvaret starkt och hålla förkylningen borta.
Vid halsont är en enkel bryggd med varmt vatten, citronskivor och ingefära bra för att lindra smärtan. Dessutom får du i dig vätskan du behöver mot eventuell feber.
Recepttips
Broccolisoppa
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta
- 2 stjälkar selleri
- 500 g broccoli
- 1 liter kycklingbuljong
- En handfull myntablad
- Ricottaost att garnera med
Tillagning
- Finhacka vitlök, hacka selleri och broccoli.
- Finhacka myntabladen men lämna några att garnera med.
- Värm olivolja i en stekpanna, stek vitlök och selleri på låg värme några minuter så att de blir mjuka.
- Häll i buljong och broccolibitar, koka i fem minuter.
- Mixa soppan och hackad mynta med en stavmixer.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med smulad ricottaost på toppen, och några blad mynta.
Klassisk kycklingsoppa med pasta
Till denna soppa kan du använda alla sorters överblivna grönsaker du har hemma. Kycklingen kan vara en färdiglagad kyckling från affären eller ett kycklingbröst som blev över från gårdagens middag, vad som än är lättast för dig som är förkyld.
Vad gäller pasta kan du använda den sort du tycker bäst om, till exempel skruvar, eller nudlar eller varför inte ris, om du har det hemma.
Ingredienser
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 purjolök
- 2 stjälkar selleri
- 2 morötter
- 100 g pasta
- 3 liter kycklingbuljong
- 1 lagerblad
- 50 g frusna ärtor
- 200 g tillagad kyckling
- Persilja och citronsaft till servering
Tillagning
- Finhacka vitlök, grovhacka lök, purjolök, selleri och morötter.
- Strimla den tillagade kycklingen.
- Stek grönsaker (förutom ärtor) i en stekpanna med olivolja i fem minuter.
- Tillsätt pasta, buljong och lagerblad och koka upp. Kåt sedan puttra i 10 minuter eller tills både grönsaker och pasta mjuknat.
- Tillsätt ärtor och kyckling och låt värma upp.
- Servera med persilja och citronsaft.
Vitlök- och spenatsoppa
Ingredienser
- 1 liter kycklingbuljong
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk riven ingefära
- 2 dl hackad zucchini
- 5 dl strimlad kyckling
- 1 paket glasnudlar
- 1 liter färsk spenar (förlorar mycket volym i själva soppan)
Tillagning
- Koka upp buljong med vitlök och ingefära, låt puttra i 10 minuter.
- Tillsätt zucchini och tillaga tills den är mjuk, ungefär 10 minuter.
- Tillsätt kyckling och glasnudlar, tillaga tills kycklingen blivit varm och nudlarna är mjuka, tar bara några minuter.
- Tillsätt spenat och värm tills spenaten vissnat.
Morot- och ingefärasoppa
Ingredienser
- 1,2 kg morötter
- Rosmarin och timjan
- 4 vitlöksklyftor
- 1 tsk riven ingefära
- 1,3 liter grönsaksbuljong
- 1 tsk kanel
- 3,5 dl matlagningsgrädde
- Mynta till garnering
Tillagning
- Rosta morötterna i ugn, med rosmarin och timjan i 45 minuter på 200 ° C. Vänd morötterna efter halva tiden. Låt svalna.
- Blanda morötter, vitlök, ingefära och kanel i en matberedare tillsammans med ungefär 1 liter av buljongen.
- Häll över soppan i en stor kastrull och tillsätt resten av buljongen. Låt puttra i 10 minuter.
- Sänk temperaturen något och tillsätt grädde. Låt värmas några minuter.
- Servera med mynta på toppen.