Innovation & Forskning

Låg luftfuktighet är influensavirusets bästa vän

Låg luftfuktighet dämpar immunförsvaret och ökar risken för att drabbas av influensa, enligt en ny amerikansk studie. Den torra luften gör immunförsvaret mindre effektivt på tre olika sätt.

Högre doser av C-vitamin förkortar förkylningen

Att äta åtta gram C-vitamin under första förkylningsdagen snabbar på återhämtningen med 19%, visar forskning från Helsingfors universitet. Resultatet är i linje med tidigare studier om sambandet mellan C-vitamin och längden på en förkylning, men att högre doser ger ännu bättre effekt. - Självdosering av C-vitamin måste ske så fort förkylningssymtomen uppkommer för att nå maximal effekt, säger Harri Hemilä, forskaren bakom studien.

Barn med astma bör årligen vaccineras mot influensaviruset

Barn som lider av astma svarar sämre på akut astma behandling om de är förkylda - och vissa barn måste läggas in på sjukhus, visar forskning från CHU Sainte-Justine barnsjukhus i Kanada. Forskarna menar att barn med astma årligen bör vaccineras mot influensaviruset redan från tidig ålder.

Stor spridning av RS-virus

Flera fall av RS-infektioner runtom i landet har rapporterats till Folkhälsomyndigheten. Det är främst småbarn och personer över 65 år som kan drabbas hårt.

Nu når RS-viruset sin toppnivå

Vabruari är här! Enligt Folkhälsomyndigheten har virus-smittan nått en hög nivå och säsongen är inte över än.

Ät rätt och bli kvitt din förkylning

Till skillnad från C-vitamin, som studier har bevisat inte gör någonting för att förebygga eller behandla vanlig förkylning, kan faktiskt zink vara värt att testa denna säsong.

Enkelt vaccin kan erbjuda skydd mot förkylning

En stor anledning till varför det är så svårt att hitta ett botemedel mot förkylning är att det finns så många varianter av förkylningsvirus. Men nu har forskare hittat ett vaccin som är förvånansvärt enkelt att tillverka.

Har du drabbats av influensa? Här är trösten…

Influensan har nått nya toppnoteringar och många av oss ligger hemma i sjuksängarna. Men det kan vara en tröst att veta att vuxna i snitt bara drabbas var femte år av influensan. Barn däremot drabbas oftare.

Just nu: Rekordmånga sjuka i influensan

Under de senaste två veckorna och framåt har influensan nått nya rekordnivåer i Sverige. Antal drabbade av influensa har aldrig varit så många som nu.  

Försäljning av värktabletter kan stoppas i vanliga butiker

Fler personer förgiftas av värktabletter. Det visar en ny studie från Läkemedelsverket. Därför diskuteras nu ett förbud om värktabletter i dagligvaruhandeln.

Ny metod förutspår influensautbrott mer träffsäkert

Det har tidigare varit svårt att förutsäga om eller när en influensa bryter ut men med hjälp av en ny metod så minskade felmarginalen med över 30 procent.

Studie: Sömn lindrar och behandlar influensa

Forskare har hittat ett protein i hjärnan, som inte bara hjälper oss att sova bättre, utan som också gör oss friska snabbare vid influensa.

Ditt immunförsvar påverkas av miljö före arv

Hur starkt ditt immunförsvar är varierar beroende på miljö och arv. Men nu visar en studie att miljön har en allt större påverkan under livets gång.  

Fler kommer att drabbas hårt av influensan i vinter

Årets säsong av influensan kommer att bli mycket tuffare än vanligt. Därför uppmanar Folkhälsomyndigheten riskgrupper att vaccinera sig.