✕ Stäng

Långvarig förkylning

Om förkylningen inte gått över efter två veckor så kan det finnas flera förklaringar till detta. Bland det vanligaste är att en bakterie bitit sig fast, att du har en kronisk inflammation i kroppen sedan innan eller att du egentligen har drabbas av influensa.

Långvarig förkylning

Många som röker drabbas av en kronisk inflammation i kroppen vilket gör att förkylningen upplevs som långvarig.

Kronisk inflammation

Du kan ha haft en kronisk inflammation i slemhinnorna redan innan du blev förkyld. Om du har en grundinflammation och du får en virusinfektion så får du en försämring av den inflammation du hade från början.

Kronisk inflammation är väldigt vanligt. Alla med astma har den, många med allergi har den och många rökare har den. Dessutom finns det de som inte har astma, allergi eller röker som också har kronisk inflammation.

Det märks inte när du är frisk i övrigt. Men kan göra så att du upplever förkylningarna som väldigt långdragna.

Om du har en kronisk inflammation så kan du förebygga med kortisonbehandling eller allergibehandling. Det finns ofta i form av näspray på ett apotek.

Bakterier kan få fäste

Det är lätt hänt att du kan få olika följdsjukdomar efter en förkylning. Detta eftersom immunförsvaret är mycket svagare för bakterier som kan attackera slemhinnorna.

Följdsjukdomar så du då kan råka ut för är exempelvis bihåleinflammation, lunginflammation och öroninflammation. Detta kan du misstänka om förkylningen tar ny kraft efter ungefär tio dagar.

Twar – en bakterie

TWAR är en infektion som i de flesta fall ger symptom som en förkylning och går över av sig själv.

I vissa få fall kan dock TWAR bli en långvarig infektion och då med halsont och trötthet som kan sitta kvar i månader.

Stämbandskatarr – om du är hes länge

Förkylning kan leda till att stämbanden blir inflammerade och då blir du hes. Detta beror dock oftast inte på bakterier. Som behandling ska du vila rösten.

 

Senaste Nytt